minusta

Kestävä energia - blogi

Tervetuloa energiantuotannosta ja sähköntuotannosta kertovan blogin pariin. Sähkö on ollut osa ihmisten arki elämää jo yli sata vuotta. Tiesitkö että Suomeen saatiin ensimmäinen sähkövalo jo 1880-luvulla? Suomi olikin edistyksellinen maa Euroopassa tuohon maailman aikaan. Sähkövalolle oli tarvetta, sillä Suomessa oli paljon tehtaita sekä pimeät talvet. Nykyään ei osaa enää ajatella miten voisi elää ilman sähköä ja onneksi ei tarvitse. Sähköntuotantoa pyritään myös jatkuvasti kehittämään ympäristöystävällisemmäksi sekä tehokkaammaksi. Uusiutuvien energialähteiden osuus onkin jo nyt merkittävän suuri. Kasvu tulee vain jatkumaan tulevina vuosikymmeninä. Kaukolämpö on taas Suomen kaupunkien yleisin lämmitysmuoto. Lämpö siirretään energialaitoksista koteihin maan alla kulkevia lämpöputkia pitkin, mistä tuleekin nimitys kaukolämpö. Miten sinun kotisi energia tuotetaan?

Haku

Kategoriat

Kestävä energia - blogi

Mietitkö tulisiko sinunkin asentaa kotiisi aurinkopaneelit?

by Joan Thomas

Aurinkosähköpaneelit, jotka tunnetaan myös nimellä aurinkopaneelit, keräävät auringon energiaa ja muuttavat sen sähköksi, jota voit käyttää kotonasi. Auringon säteily on auringon lähettämää valoa, jota kutsutaan myös sähkömagneettiseksi säteilyksi. Vaikka kaikki maapallon paikat saavat vuoden aikana jonkin verran auringonvaloa, maapallon pinnalle saapuvan auringonsäteilyn määrä vaihtelee. Aurinkopaneeliteknologia vangitsee tämän säteilyn ja muuttaa sen käyttökelpoiseksi energiaksi. Asentamalla aurinkopaneelit voit tuottaa omaa uusiutuvaa sähköä kotiisi.

Miten aurinkopaneelit toimivat?

Aurinkosähköpaneeli koostuu monista kennoista, jotka on valmistettu puolijohtavan materiaalin, useimmiten piin, kerroksista. Kun valo osuu tähän materiaaliin, syntyy sähkövirta. Kennot eivät tarvitse suoraa auringonvaloa toimiakseen, ja ne voivat toimia jopa pilvisinä päivinä. Kuitenkin mitä voimakkaampi auringonpaiste on, sitä enemmän sähköä syntyy.

Aurinkosähköjärjestelmät koostuvat useista paneeleista, ja kukin paneeli tuottaa noin 200-350 W energiaa voimakkaassa auringonvalossa. Tyypillisissä järjestelmissä on 10-15 paneelia, ja ne tuottavat tasavirtasähköä. Koska kotitalouslaitteiden käyttämä sähkö on vaihtosähköä, järjestelmän mukana asennetaan invertteri, joka muuntaa tasasähkön vaihtosähköksi. Tätä sähköä voidaan käyttää joko kodissa tai sitä voidaan siirtää sähköverkkoon. Aurinkopaneelit tarvitsevat tilaa

Kannattaa miettiä mihin aurinkopaneelin asentaa, sillä se vie hieman tilaa. Keskimääräinen järjestelmäkoko on noin 3-4 kW, ja se vie yleensä noin 15-20 m2 kattopinta-alaa. Etelään suuntautuva katto on ihanteellinen maksimaalisen sähkötehon saavuttamiseksi. Itä- tai länsisuuntaisia kattoja voidaan silti harkita, mutta pohjoissuuntaisia kattoja ei suositella. Itä- tai länsisuuntainen järjestelmä tuottaa noin 15-20 % vähemmän energiaa kuin suoraan etelään suuntautuva järjestelmä.

Aurinkopaneeli toimii heikommin varjossa

Läheiset rakennukset, puut tai savupiiput voivat tehdä katolle varjoja ja vaikuttavat kielteisesti järjestelmän suorituskykyyn. Varjottoman paikan löytäminen on parasta, mutta joskus varjoja tulee väistämättäkin. Joissakin aurinkosähköjärjestelmissä varjojen vaikutus voidaan minimoida "optimointilaitteiden" avulla. Jos varjoja ei ole, optimointilaitteiden käyttö ei ole välttämätöntä tai hyödyllistä. Aurinkosähköjärjestelmät tarvitsevat vain vähän huoltoa, silti pidä silmällä läheisiä puita, jotta ne eivät alkaisi varjostaa järjestelmääsi tai tiputella liikaa lehtiä aurinkopaneeliesi päälle. Yleensä aurinkopaneelit kestävät 25 vuotta tai kauemmin, mutta invertteri on todennäköisesti vaihdettava tänä aikana. Laadukkaista inverttereistä löytyy vikakoodi valvontatoiminto, ja ne voivat varoittaa sinua jos järjestelmään tulee häiriöitä. Savon Aurinkoenergia Oy tarjoaa aurinkopaneelit yksilöllisesti suunniteltuna tarpeen mukaan.

jaa